συχνές ερωτήσεις

Τι είναι το politestv;
Είναι ένα μέσο ενημέρωσης που συντηρείται αποκλειστικά από τις εισφορές των χρηστών-τηλεθεατών του. Δεν έχει άλλες πηγές εσόδων ώστε να μην έχει και δεσμεύσεις - εξαρτήσεις από κάθε είδους οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα. Δημιουργείται από δημοσιογράφους, τεχνικούς των μέσων ενημέρωσης και ανθρώπους από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, με την ίδια οπτική για την ειδησεογραφία που σχετίζεται με την Κρήτη.

Τι ΔΕΝ είναι το politestv;
Το politestv δεν είναι ένα ενημερωτικό portal. Δεν προσπαθεί να καλύψει όλη την επικαιρότητα. Αυτό το κάνουν αρκετά site ήδη στην Κρήτη και πολύ αποτελεσματικά. Εμείς διαλέγουμε τα θέματα που θα μετατρέψουμε σε βίντεο. Κάνουμε λίγα και (ελπίζουμε) καλά ρεπορτάζ. 
 
Γιατί μου ζητάτε να πληρώσω; 
Το σύνολο του υλικού στο politestv προσφέρεται δωρεάν. Δεν πληρώνετε για να δείτε κάτι. Οι εισφορές σας, ή οι αγορές σας από τη λίστα των δώρων μας, έχουν τον χαρακτήρα στήριξης για την κάλυψη των εξόδων που συνεπάγεται η δημιουργία ενός βίντεο. Επιλέξαμε να ζητήσουμε βοήθεια από εσάς αντί να εξαρτόμαστε από αναζήτηση διαφημίσεων, χορηγιών και διαφόρων «επιδοτήσεων». Χαιρόμαστε τη δουλειά που κάνουμε στο politestv και νομίζουμε πως έτσι μπορούμε να την κάνουμε με αξιοπρέπεια.
 
Μπορώ να ξέρω πόσα βγάζετε;
Σε ειδική σελίδα του politestv δημοσιεύουμε τον οικονομικό απολογισμό μας. Κάθε εισφορά ή αγορά δώρου καταγράφεται και περίπου μία φορά το μήνα ανανεώνουμε τον σχετικό κατάλογο, οπού επίσης καταγράφονται και τα βασικά έξοδα παραγωγής. Τα ονόματα των συμπαραγωγών μας επίσης δημοσιεύονται στο site, στη λίστα των Συμπαραγωγών, μέσα σε λίγες ημέρες από τη συνεισφορά τους.
 
Είναι νόμιμες όλες οι συναλλαγές;
Το politestv λειτουργεί υπό τη μορφή ατομικής επιχείρησης με έδρα το Ηράκλειο. Υπόκειται σε όλες τις διατάξεις του κώδικα φορολογίας. Για τις εισφορές ή αγορές με αντικαταβολή εκδίδονται θεωρημένες αποδείξεις. Στην περίπτωση ηλεκτρονικής πληρωμής η απόδειξη αποστέλλεται ταχυδρομικά στον αγοραστή (στη διεύθυνση που θα υποδείξει) χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση. 
Για όλες τις εισφορές αποδίδεται ΦΠΑ 23%. 
Οι εισφορές μέσω paypal επιβαρύνονται και με εισφορά 3,4% επί του ποσού της εισφοράς +0,35€. 
(π.χ. για μία εισφορά 10 ευρώ, σε εμάς καταλήγουν τα 9,31€).  
Στις αντικαταβολές περιλαμβάνεται η χρέωση της ταχυδρομικής υπηρεσίας. 
 
Συνεισέφερα. Πότε θα έρθετε να κάνετε το θέμα που σας ζήτησα; 
Να το κάνουμε σαφές: Στο politestv δεν κάνουμε ρεπορτάζ «κατά παραγγελία». Επιλέγουμε θέματα με βάση την επικαιρότητα, τα ενδιαφέροντά μας και ασφαλώς τις προτάσεις σας. Ωστόσο, συνεισφέροντας δεν αγοράζετε δημοσιογραφικές υπηρεσίες και δεν ξεκινά μια σχέση συναλλαγής μεταξύ μας. Η στήριξή σας έχει το νόημα αναγνώρισης της αξίας της δουλειάς μας με σκοπό τη συνέχιση της λειτουργίας του Μέσου. Οι επιλογές μας τίθενται στην κρίση του κοινού, το οποίο τελικά επικροτεί ή απορρίπτει κάθε προσπάθεια.
 
Συνεισέφερα μία φορά. Φτάνει; 
Φτάνει για να εγγραφείτε στη λίστα των συμπαραγωγών μας, ακόμα και αν η  εισφορά σας είναι 1 ευρώ. Είναι τιμή μας κάθε εισφορά. Πάντως μη μας ξεχνάτε. Ζητάμε τη στήριξή σας όχι για ένα συγκεκριμένο ρεπορτάζ αλλά για τη διαρκή λειτουργία του Μέσου. Και όσο λειτουργεί το politestv έχει έξοδα. Θα σας προτείναμε να επαναλάβετε την εισφορά σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.  
 
Θα με βομβαρδίζετε με mail ζητώντας μου χρήματα;
Ασφαλώς όχι, το υποσχόμαστε. Στα μηνιαία newsletter μας με τη λίστα των νέων ρεπορτάζ υπάρχει μια διακριτική υπενθύμιση. Επίσης, στην αρχή και στο τέλος κάθε βίντεο ένα σχετικό μήνυμα τριών δευτερολέπτων.   
 
Τι είναι το crowdfunding;
Πρόκειται για μια σχετικά νέα μορφή συλλογικής χρηματοδότησης, στην οποία στηρίζεται και το politestv. Στο εξωτερικό είναι αρκετά διαδεδομένη πρακτική ενώ σταδιακά επεκτείνεται και στην Ελλάδα. Η βασική φιλοσοφία του, προβλέπει τη χρηματοδότηση με μικρά ή μεγαλύτερα ποσά από πολλούς χρήστες μιας ιδέας ή μιας επιχείρησης εφόσον εγκρίνουν τους σκοπούς της και αποκομίζουν ηθικό όφελος από τη συνεισφορά τους στην ευδοκίμησή της. 
 
Υπάρχει κάτι αντίστοιχο;
Μέσω crowdfunding στο εξωτερικό έχουν χρηματοδοτηθεί δεκάδες παραγωγές (ταινίες, ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ κτλ). Μπορείτε να δείτε μια σχετική λίστα εδώ. Στην Ελλάδα επιτυχημένα παραδείγματα είναι η δημιουργία των ντοκιμαντέρ Debtocracy και Catastroika  από τους συναδέλφους Άρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη. Το politestv αποτελεί για την Ελλάδα το πρώτο παράδειγμα ενός μέσου ενημέρωσης με συνεχή ροή θεμάτων, που στηρίζεται αποκλειστικά στις εισφορές των χρηστών-τηλεθεατών. Στο εξωτερικό επιτυχημένα παραδείγματα είναι το Democracy Now και το The Real News, που χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους θεατές τους.
 
Τι γίνεται με τα πνευματικά δικαιώματα;
Το δημοσιογραφικό υλικό μας διανέμεται και αναπαράγεται ελεύθερα και χωρίς αντίτιμο. Ωστόσο, τα πνευματικά δικαιώματα παραμένουν στους δημιουργούς των ρεπορτάζ. Η διανομή και αναπαραγωγή του πρωτογενούς μας υλικού γίνεται με σύμβαση creative commons (δείτε εδώ) και δεν υπόκειται σε περιορισμούς πέραν της υποχρέωσης ρητής αναφοράς του δημιουργού. Αντίθετα, οι όροι «politestv” και “Τηλεόραση από τους Πολίτες” είναι κατοχυρωμένα εμπορικά σήματα και δεν μπορούν να αντιγραφούν ή να χρησιμοποιηθούν χωρίς την έγγραφη άδειά μας.
 
 Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ