1420 προβολές | φώτα
Λαμπροί απόγονοι σε πλήρη κρίση
Πώς φτιάχνεται η εθνική μας ταυτότητα; Ο κρητικός αρχαιολόγος Γιάννης Χαμηλάκης μιλά για τη χρήση των μνημείων στην Ελλάδα. Από τα ομοιώματα του Παρθενώνα, που έφτιαχναν οι κρατούμενοι στη Μακρόνησο μέχρι τις γιορτές της Χρυσής Αυγής στις Θερμοπύλες.

Παρουσιάζοντας στο Ηράκλειο το βιβλίο του "Το Έθνος και τα ερείπιά του", ο Γιάννης Χαμηλάκης αναφέρθηκε στις διαχρονικές προσπάθειες για την προβολή της νεότερης Ελλάδας ως άμεσου κληρονόμου του κλασικού παρελθόντος, αλλά και στο ρόλο των υλικών καταλοίπων της αρχαιότητας για τη δημιουργία του εθνικού φαντασιακού των Ελλήνων.


Μιλά για τους μηχανισμούς διαμόρφωσης της ελληνικής εθνικής ταυτότητας και για τα ενίοτε ρατσιστικά χαρακτηριστικά που αυτή έχει προσλάβει σήμερα. Αναφέρεται στην ιεροποίηση εθνικών συμβόλων όπως ο Παρθενώνας, που θεωρείται οτι δεν πρέπει να σπιλώνονται με κανένα τρόπο.

Στην Τηλεόραση από τους Πολίτες μίλησε ακόμα για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της εθνικής μας ταυτότητας, με την κατανόηση και την ένταξη όλων των άλλων ταυτοτήτων που συνθέτουν το νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Ταυτότητες που τεχνηέντως σε διάφορες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας θεωρήθηκε οτι έπρεπε να "αποκαθαρθούν" και να ξεχαστούν, προκειμένου να υπηρετηθεί το ελληνικό εθνικό ιδεώδες. Μια τέτοια αναθεώρηση της εθνικής ταυτότητας όμως, όχι μόνο δεν πρέπει να μας φοβίζει, αλλά θα δώσει και τη δύναμη για αναστοχασμό και πληρέστερη κατανόηση του σημερινού γίγνεσθαι, ειδικά εν μέσω κρίσης.

"Το Έθνος και τα ερείπιά του" έχει τιμηθεί με το βραβείο Edmund Keeley (2009) και είχε συμπεριληφθεί στη βραχεία λίστα του βραβείου Runciman (2008).Δημοσίευση: 20-01-2013
Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης
Κάμερα: Αντώνης Τριανταφυλλάκης
Μουσική: Δημήτρης Σφακιανάκης

Ενσωματώση video
(αντιγράψτε τον κώδικα)

Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ