871 προβολές | φώτα
Βουτιά προς τους ...παππούδες
Οι έρευνες των καταδυόμενων αρχαιολόγων περιμετρικά της Κρήτης δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία του νησιού. Η ενημέρωση του κοινού αποτελεί παραδοσιακά το καλύτερο μέσο προστασίας των ενάλιων αρχαιοτήτων.

Εξάλλου, το άγνωστο παρελθόν έρχεται λίγο πιο κοντά μας, αν σκεφτούμε ότι το διάστημα που μας χωρίζει από την αρχαιότητα είναι μόλις μερικοί παππούδες… Στην Κρήτη συστάθηκε πρόσφατα το γραφείο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και έχει ήδη να επιδείξει σημαντικό έργο, σε πείσμα της πρωτοφανούς γενικότερης απαξίωσης στον τομέα του Πολιτισμού.


Σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, αλλά και το Αμερικανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Ηole της Μασαχουσέτης, πραγματοποιήθηκαν ήδη σημαντικές έρευνες στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ του Ηρακλείου και της Ντίας, οι οποίες έφεραν στο φως σημαντικά ναυάγια των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων. Οι έρευνες στον κρητικό βυθό θα συνεχιστούν με τη χρήση της πιο προηγμένης τεχνολογίας, για την ακριβέστερη καταγραφή των στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη κάθε χρήσιμης αρχαιολογικής πληροφορίας.

Ο καταδυόμενος αρχαιολόγος του γραφείου στο Ηράκλειο μιλά για το τεράστιο έργο που έχει να καλύψει η υπηρεσία με μόνο αντίδοτο τη μεθοδική και σκληρή δουλειά, αλλά και τη συμπαράσταση των τοπικών επιστημονικών και άλλων φορέων. Μιλά επίσης για την αναγκαιότητα μετάδοσης της αρχαιολογικής πληροφορίας και τη βιωματική σχέση που μπορούμε να αποκτήσουμε με την πολιτιστική μας κληρονομιά.Δημοσίευση: 03-04-2012
Παραγωγή: Μάρτιος 2012
Διάρκεια: 11:43
Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης
Κάμερα: Νίκος Σαράντος, Γιάννης Αλικιώτης
Μουσική: Δημήτρης Σφακιανάκης
Ενσωματώση video
(αντιγράψτε τον κώδικα)

Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ