219 προβολές
Πώς γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την Ένωση;
Η επέτειος των 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα δίνει μια πολύ καλή αφορμή για τη συζήτηση που αφορά την ιστορία του νησιού. Μια συζήτηση που δυστυχώς δε φαινόμαστε ικανοί ή έτοιμοι να την κάνουμε.

Ο φετινός εορτασμός μοιάζει (τουλάχιστον στις μέχρι τώρα εκδηλώσεις) να αναλώνεται σε βαρύγδουπους πανηγυρικούς λόγους, πολλές φορές μάλιστα ιδιαίτερα κουραστικούς και μακροσκελείς, όπως αυτός του δημάρχου Ηρακλείου πριν τη συναυλία της ΕΡΤ. Θα περιμέναμε άλλα πράγματα. Η τοπική ιστορία δε διδάσκεται στα σχολεία. Δεν δίνεται το περιθώριο να αφιερωθούν ώρες ειδικά για τα πρόσωπα και τα γεγονότα κάθε τόπου. Όχι μόνο για την Κρήτη φυσικά, για κάθε περιοχή της Ελλάδας.
Το σχολείο δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να φτιάξει ειδικό εκπαιδευτικό υλικό για να μαθαίνουν τα παιδιά την ιστορία του τόπου που ζουν, την οποία προσπερνούν σε κάθε τους βήμα στις πόλεις και τα χωριά τους. Δεν «προβλέπεται» από το αναλυτικό σχολικό πρόγραμμα. Μόνο αν πάρει ο δάσκαλος δική του πρωτοβουλία. Ο... επιστρατευμένος πλέον δάσκαλος. Θα περίμενα η Κρήτη, να κάνει τη διαφορά. Να μπούνε μπροστά η Περιφέρεια, οι Δήμοι, το Πανεπιστήμιο ή όλοι μαζί τέλος πάντων και να απαιτήσουν τη θεσμική κατοχύρωση της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας. Και αν δεν την κερδίσουν, να καθιερώσουν δικό τους, μόνιμο πρόγραμμα επισκέψεων σε ιστορικούς χώρους και μουσεία για όλα τα σχολεία.

Όχι για φέτος μονάχα, λόγω του εορτασμού. Για πάντα από δω και στο εξής… Αλλιώς αφήστε την ιστορία του νησιού να διδάσκεται από τα σημαιάκια στο πίσω μέρος του 4x4. Από το κόκκινο αστέρι της υποτέλειας στο σουλτάνο που ποτέ δε φρόντισαν να μάθουν τι ακριβώς συμβολίζει οι λεβεντοπερήφανοι της ιδέας της ανεξαρτησίας και του δημοψηφίσματος. Κατά τα λοιπά οι μπάντες, οι σημαίες, οι χαιρετισμοί και οι δοξολογίες θα μείνουν θλιβερά αποσπάσματα ακόμα μιας χαμένης ευκαιρίας. Αφορμές για μερικές ακόμα φωτογραφήσεις με πλατιά χαμόγελα, ίσως και τροφή για σκέψη για το κατά πόσο οι σημερινοί συμμετέχοντες στους εορτασμούς ανταποκρίνονται στο ύψος των προγόνων του νησιού…

Για το θέμα συζητήσαμε με τον κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αγωγής Αντώνη Χουρδάκη στις 26 Απριλίου 2013, ημέρα επίσημης έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Ακούστε:Πηγή: περιοδικό Limbo, Σκάι Κρήτης


Δημοσίευση: 26-04-2013

Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ