1543 προβολές | φώτα
Ρίσκο το πετρέλαιο, αλλά έχουμε ανεργία...
Ο ομότιμος καθηγητής Υδρογεωλογίας του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος λέει πως η Κρήτη πρέπει να αναλάβει το ρίσκο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων προκειμένου να σώσει ολόκληρη την Ελλάδα από το χρέος και την ανεργία.

Η συζήτηση για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Κρήτης έχει ανοίξει για τα καλά. Ο κ. καθηγητής περιγράφει την περιοχή που βρίσκονται τα κοιτάσματα των υδρογονανδράκων, κάτω από τη Γαύδο και κάτω από τον Πλακιά ενώ θεωρεί αναπόφευκτη την παραχώρησή τους σε ξένες εταιρίες για την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου με αντάλλαγμα το 20% των εσόδων για την Ελλάδα. «Επαρκούν για την αποπληρωμή του χρέους και θα περισσέψουν και 300 δις ευρώ» λέει χαρακτηριστικά.


Ο κ. Φώσκολος οραματίζεται την Κρήτη ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης, η οποία μετά το 2015 θα έχει σοβαρό πρόβλημα ενέργειας και καλεί τις ελληνικές κυβερνήσεις να «ξυπνήσουν» και να αρπάξουν την τεράστια ευκαιρία που παρουσιάζεται για τη χώρα.

Η συζήτηση για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ελλάδας έχει ανοίξει για τα καλά. Μόνο που πέρα από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους ακόμα και η ίδια η «μοιρασιά» γίνεται με την πλάτη της Ελλάδας στον τοίχο και στη δίνη της χρεοκοπίας. Ο ίδιος ο κ. Φώσκολος λέει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να διεκδικήσει πάνω από το 20% των κερδών για να μη διώξει τελικά τις εταιρίες.

Σχετικό βίντεο:

Οι «φιλίες» των κοιτασμάτων...

-----------------------------------------Δημοσίευση: 28-11-2011
Παραγωγή: Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2011
Διάρκεια: 8:50
Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης
Κάμερα: Νίκος Σαράντος
Μουσική: Δημήτρης Σφακιανάκης
Ενσωματώση video
(αντιγράψτε τον κώδικα)

Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ