616 προβολές
Ξανά στο σκαμνί οι διώκτες του Αλεξανδρόπουλου
Σε νέα δίκη παραπέμπονται οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης Κωνσταντίνος Λάβδας, Δημήτρης Κοτρόγιαννος και Μαρία Μενδρινού με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος στην υπόθεση των παράτυπων μεταπτυχιακών.

Και οι τρεις καθηγητές είχαν παραπεμφθεί καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το 2006 είχαν ευνοήσει φοιτητές της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ για την είσοδό τους στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, αδικώντας ταυτόχρονα άλλους υποψηφίους, οι οποίοι είχαν περισσότερα προσόντα. Τις παρατυπίες αυτές είχε καταγγείλει ο καθηγητής Στέλιος Αλεξανδρόπουλος, χωρίς όμως να του δοθούν εξηγήσεις και οι αναλυτικοί πίνακες μοριοδότησης που είχε ζητήσει. Αντ’ αυτού παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό για προσβολή του Πανεπιστημίου και τελικώς πέθανε μέσα στο γραφείο του προδομένος από την καρδιά του μετά και την ασφυκτική πίεση που του ασκήθηκε.

Στο κείμενο της έφεσης που υπέβαλε η εισαγγελέας Μαρία Δημητριάδου αμφισβητεί την απόφαση του δικαστηρίου και τονίζει πως «κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε πλήρως ότι οι δύο κατηγορούμενοι Λάβδας και Κοτρόγιαννος είχαν έντονη ανάμιξη και διασυνδέσεις με τις κομματικές φοιτητικές παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, παρενέβαιναν διαδικαστικά και οργανωτικά σ’ αυτές, ενισχύοντας είτε εμφανώς είτε παρασκηνιακά μια συνδιαλλαγή ενόψει της συμμετοχής των φοιτητικών παρατάξεων στις εκλογικές διαδικασίες πρυτάνεων, αντιπρυτάνεων – κοσμητόρων κ.λπ.». Στη συνέχεια της τετρασέλιδης έφεσης η εισαγγελέας αναλύει διεξοδικά τους τρόπους με τους οποίους μέσω της βαθμολόγησης ευνοήθηκαν τρεις συγκεκριμένοι υποψήφιοι όσον αφορά τα κριτήρια εισαγωγής και ταυτόχρονα αδικήθηκε αποδεδειγμένα ένας υποψήφιος. Για την καθηγήτρια Μαρία Μενδρινού η εισαγγελέας βλέπει επίσης παράβαση καθήκοντος, προσάπτοντάς της άμεση συνέργεια, καθώς «χωρίς τη δική της βαθμολόγηση δεν θα κατόρθωναν οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι να βλάψουν τους προαναφερθέντες υποψηφίους».

Επιπρόσθετα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών θεωρεί πως από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι «αρνήθηκαν να χορηγήσουν στο μέλος ΔΕΠ Στέλιο Αλεξανδρόπουλο, που συμμετείχε στη Συνέλευση και θα ενέκρινε τα αποτελέσματα, τον αναλυτικό πίνακα της ποσοτικοποιημένης βαθμολογίας κάθε υποψηφίου». Το κείμενο της εισαγγελέως είναι πραγματικός καταπέλτης για τους κατηγορούμενους, καθώς τους αποδίδει πρόθεση συγκάλυψης, τονίζοντας πως οι καταστάσεις μοριοδότησης δεν δόθηκαν στον Στέλιο Αλεξανδρόπουλο «με πρόθεση να ωφελήσουν τους εν λόγω υποψηφίους και να μην αποδειχτεί η έκνομη δράση των ιδίων».

Δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, αντίθετα με την πρόταση, αλλά πλέον και την έφεση της εισαγγελέως, η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, που εκδόθηκε στις 11 Φεβρουαρίου, δεν δικαιολογήθηκε στην αίθουσα από την πρόεδρο του δικαστηρίου και ούτε έχει ακόμα καθαρογραφεί ώστε να γίνει γνωστό το σκεπτικό της.

Ιδιαίτερη αίσθηση στον χώρο του πανεπιστημίου προκάλεσε η ανακοίνωση του πρώην πρύτανη Γιάννη Παλλήκαρη μετά τη δική του αθώωση για την ίδια υπόθεση (σ.σ.: είχε δικαστεί για παράβαση καθήκοντος ως προς την παραπομπή Αλεξανδρόπουλου στο πειθαρχικό συμβούλιο του Ιδρύματος). Σε επιστολή του προς τα μέλη ΔΕΠ ο κ. Παλλήκαρης είχε επιτεθεί στους συναδέλφους του, οι οποίοι κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας, χαρακτηρίζοντάς τους «θλιβερές φιγούρες που καπηλεύονται τις κρίσιμες αγωνίες των νέων μας». Αήθης ήταν και η επίθεση που εξαπέλυσε στο ίδιο κείμενο προς την καθηγήτρια Σουζάννα Παπαδοπούλου, η οποία είχε συντάξει και το επιβαρυντικό για τον ίδιο πόρισμα μετά από εντολή διερεύνησης που είχε λάβει από τη Σύγκλητο.

Ο πρώην πρύτανης

Στο κείμενό του ο πρώην πρύτανης σχολιάζει σκωπτικά ένα ατύχημα (πτώση και τραυματισμό) που είχε στον χώρο του δικαστηρίου η κ. Παπαδοπούλου αναφέροντας: «Η έμπειρη και επιβραβευμένη διδάσκαλος μπορεί ακόμη να διδαχτεί μερικά πράγματα από τα μηνύματα τα οποία ελπίζω να έλαβε και με το ατύχημα που είχε περιμένοντας στους διαδρόμους του δικαστηρίου, αλλά και από το αποτέλεσμα της δίκης».

Σε δήλωσή της στην «Εφ.Συν.» η κ. Παπαδοπούλου χαρακτηρίζει ηθικά απαράδεκτη τη δήλωση Παλλήκαρη και υπενθυμίζει ότι κατά τη σύνταξη του πορίσματος, την οποία της ανέθεσε η Σύγκλητος, και κατά τις καταθέσεις της στο δικαστήριο ενήργησε σύμφωνα με τη συνείδησή της, τις ηθικές της αρχές και την ακαδημαϊκή δεοντολογία.

Αναλυτική ενημέρωση για την υπόθεση Αλεξανδρόπουλου στο http://protovoulia-alexandropoulou.blogspot.gr/ 

………………………………………………………………………………………………………………………………………

Δήλωση Ζωής Κωνσταντοπούλου στην «Εφ.Συν.»

Επεβλήθη “Νόμος και Τάξη” εναντίον θυμάτων και μαρτύρων 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνήγορος της οικογένειας Αλεξανδρόπουλου και του φοιτητή Ντίνου Ρητινιώτη, δήλωσε στην «Εφ.Συν.»:

«Ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος έδωσε τη ζωή του διεκδικώντας αξιοκρατία και διαφάνεια στη λειτουργία του πανεπιστημίου. Δίδαξε δημοκρατία και όχι μόνο στο αμφιθέατρο αλλά και με τη στάση ζωής και το παράδειγμά του. Δεν δίστασε να συγκρουστεί με κατεστημένα και εγκατεστημένα στο πανεπιστήμιο συμφέροντα. Βίωσε την αντιστροφή της πραγματικότητας, τη στοχοποίηση, την καταδίωξη, και πλήρωσε με τη ζωή του. Αντίστοιχη αντιστροφή της πραγματικότητας βίωσαν δυστυχώς η οικογένεια του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου και οι φοιτητές του σε μια ανεκδιήγητη δικαστική διαδικασία, που λειτούργησε εις βάρος της αλήθειας και του δημόσιου συμφέροντος, αποκλείοντας μάρτυρες, αγνοώντας έγγραφα και επιβάλλοντας “Νόμο και Τάξη” εναντίον θυμάτων και μαρτύρων. Η μνήμη και ο αγώνας του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου έχουν δικαιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Χρέος της Δικαιοσύνης είναι να δικαιώσει την αποστολή της και να αποδώσει τις κραυγαλέες ευθύνες εκεί όπου ανήκουν και αναλογούν, σε μια υπόθεση βοώσης διαφθοράς, διαπλοκής και αδικίας με θύματα νέους ανθρώπους και ασυμβίβαστες συνειδήσεις».
 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών


Δημοσίευση: 28-02-2013
Συντάκτης: Μάριος Διονέλλης

Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ