160 προβολές
Στο νησί της Αλλαγής...
Μπροστά σε κοινό κυρίως ηλικιωμένων οπαδών του ΠΑΣΟΚ και ξεχασμένων στελεχών της λαμπρής περιόδου του κόμματος έκανε το κάλεσμα για το νέο ξεκίνημά του ο Γιώργος Παπανδρέου από την Κρήτη. Η ηλικιακή γκάμα των περίπου 500 οπαδών του κόμματος που προσήλθαν στα εγκαίνια της έκθεσης «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» κυμάνθηκε από τα πενήντα έως τα εβδομήντα ενώ οι νεώτερες γενιές εκπροσωπήθηκαν μόνο από στελέχη που τυγχάνει να έχουν ακόμα θέσεις στον κρατικό ή τον κομματικό μηχανισμό.

Οι αναφορές στην ιστορική σύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την Κρήτη ήταν πολλές, τόσο από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου όσο και από τον Φίλιππό Πετσάλνικο και τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη που τον προλόγισαν. Ο ίδιος μίλησε για τους δεσμούς του πατέρα του αλλά και του παππού του με το «νησί της αλλαγής» ενώ μετά από καιρό πρόφερε  δημοσίως και το όνομα «Βενιζέλος» αναφερόμενος όμως στον Ελευθέριο Βενιζέλο και τις πολιτικές του παρακαταθήκες.

Πάντως η ατμόσφαιρα δε θύμιζε σε τίποτα άλλες λαμπρές εποχές και επισκέψεις ενός Παπανδρέου στην Κρήτη και οι 44 μονάδες που έχασε επί των ημερών του το κόμμα στο Ηράκλειο ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς... Κάποιοι από κομματική υποχρέωση, άλλοι από περιέργεια και κάποιοι λίγοι, κυρίως οι ηλικιωμένοι, με πραγματική ακόμα ελπίδα έκαναν τον κόπο να κατηφορίσουν στο ξενοδοχείο Ατλαντίς. Το χειροκρότημα στην αίθουσα ήταν χλιαρό αλλά στοχευμένο κάθε φορά που ο Γιώργος αναφερόταν στο μέλλον και στο «νέο ξεκίνημα» και σε φράσεις όπως «ας ξαναβρεθούμε», «ο δρόμος των αξιών μας καλεί και πάλι» και «Πάμε μαζί».

Από πλευράς στελεχών, παρόντες ήταν οι συνήθεις ύποπτοι του τοπικού κομματικού μηχανισμού. Ο Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης Κρήτης και υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου, μίλησε με θερμά λόγια για το κίνημα και τις αξίες του, για την παραδοσιακή σχέση του με την Κρήτη και για το ρόλο που ζητούν από το ΠΑΣΟΚ οι πολίτες να παίξει για το μέλλον. Τόσο που έκανε κάποιους να αναρωτιούνται πως κατάφερε να πείσει τη Singular Logic να μη βάλει χρώμα στον συνδυασμό του στον χάρτη των περιφερειακών εκλογών. 

Παρών και ο μοναδικός (!) βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε ολόκληρη την Κρήτη και υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου και οι πρώην βουλευτές Β.Σχοιναράκη, Φ.Παρασύρης, Μ.Φραγκιαδουλάκης, Μ.Στρατάκης, Γ.Σκουλάς  και φυσικά ο αρχηγός των εναπομεινάντων παπανδρεϊκών στο κόμμα Μιχάλης Καρχιμάκης. Παρών επίσης ο μεγάλος ηττημένος των δημοτικών εκλογών στο Ηράκλειο, πρώην δήμαρχος Γιάννης Κουράκης αλλά και ο παραιτηθείς (με βαρείς χαρακτηρισμούς) πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παπαδάκης. (σ.σ. Εκείνη η επιστολή του 2012 με τις φράσεις «δεν μπορώ να απολογούμαι πλέον για φόρους και χαράτσια», «αδυνατούμε να παρουσιάσουμε σχέδιο εξόδου από την κρίση» και «δεν μπορώ να λειτουργώ ως δεκανίκι του Σαμαρά και της Δεξιάς» προφανώς δεν περιλήφθηκε στα ντοκουμέντα της έκθεσης για τα 40 χρόνια του κόμματος…)

Πάντως ο σκληρός τοπικός μηχανισμός, όσος έχει μείνει φαίνεται να λειτουργεί ακόμα υπέρ του Γιώργου. Η παρούσα νομαρχιακή είχε φροντίσει με την πρόσκληση από την προηγούμενη των εγκαινίων να δείξει τις προθέσεις της χαρακτηρίζοντας την έκθεση ως «ευκαιρία ανασύνταξης» που όμως δεν μπορεί να γίνει «από όσους αυτή την μακρά περίοδο -των 40 χρόνων- δεν ήταν ή δεν ψήφισαν ποτέ ΠΑΣΟΚ»...


Στη φωτογραφία από το Cretalive:

H 68χρονη Αγγελική Παλαιολόγου, η 67χρονη Ελένη Καβροχωριανού και η 78χρονη Μαρία Νταλιαδάκη έφτασαν από νωρίς για να πιάσουν θέση αφού δηλώνουν παπανδρεϊκές ... ως το κόκαλο.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών


Δημοσίευση: 10-28-2014
Συντάκτης: Μάριος Διονέλλης

Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ