606 προβολές | φώτα
Η μάχη του νερού στην Κρήτη
Μια περιήγηση στις περιπέτειες του νερού στην Κρήτη. Οι ενστάσεις για τη λειτουργικότητα και για τα τελικά οφέλη από το φράγμα Αποσελέμη και οι περιπέτειες των κατοίκων του Σφενδυλίου που ακόμα περιμένουν τη μετεγκατάσταση του οικισμού. Η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα γύρω από το φράγμα και οι βλέψεις της γαλλικής EDF για τα υπόγεια νερά του νησιού.
 
Το φράγμα Αποσελέμη 
 
Μια ιστορία που ξεκινά το 2000 και ένα έργο που μένει ανολοκλήρωτο 14 χρόνια μετά, με το κόστος του να έχει εκτιναχθεί κατά 76 εκατομμύρια ευρώ ως σήμερα. Οι καταγγελίες πως κατά τον σχεδιασμό του φράγματος δεν έγινε η παραμικρή μέτρηση για το  νερό που θα εισρεύσει σε αυτό και οι φόβοι ότι θα παραμείνει μνημείο κακοτεχνίας. 
 
Το Σφενδύλι 
 
Οι περιπέτειες των κατοίκων με τη γραφειοκρατία. Η υπόσχεση που ξεχάστηκε από το κράτος για την μετεγκατάσταση του οικισμού και οι απαντήσεις των ντόπιων για το αν και πόσα λεφτά πήραν μέχρι σήμερα. 
 
Ο υδροφόρος ορίζοντας 
 
Οι λάκκοι για την απόρριψη του κατσίγαρου λίγο πιο μακριά από το φράγμα, κοντά στο χωριό Αβδού και στις γύρω περιοχές. Οι καταγγελίες για χρήση των παλιών πηγαδιών ως υπαίθριες χωματερές για μπάζα και οικιακά απορρίμματα. 
 
Το υβριδικό της EDF 
 
Τα νερά της ευρύτερης περιοχής, στο Κράσι αλλά και στο Βραχάσι, προορίζονται με τη βούλα του ΥΠΕΚΑ για να γεμίσουν τις δύο τεράστιες δεξαμενές που θα κατασκευάσει σε προστατευόμενη περιοχή η EDF, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι τα ίδια νερά που προορίζονταν και για το φράγμα Αποσελέμη. 
 
Μια συνοπτική καταγραφή της μάχης που έχει ήδη ξεκινήσει για το πολυτιμότερο αγαθό του νησιού. 
 
Δείτε επίσης: 
 
Το άρθρο του τέως Διευθυντή Προγραμματισμού της ΔΕΗ, Γιώργου Παπαματθαιάκη, στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ
 
Περιήγηση στο παρόν και το παρελθόν του Σφεντυλίου από τον οπερατέρ Νίκο Σαράντο
 


Δημοσίευση: 24-10-2014

Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης
Κάμερα: Νίκος Σαράντος
Μουσική: Δημήτρης Σφακιανάκης
Ενσωματώση video
(αντιγράψτε τον κώδικα)

Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ