376 προβολές | φώτα
Η επέτειος του... ΝΑΙ
Ένα ηρωικό ΟΧΙ που γιορτάζεται με πολλά ΝΑΙ στα χρόνια της κρίσης. Οι ατέλειωτες περιπέτειες της ιστορικής μνήμης κάθε φορά που μπλέκει με την πολιτική. Μια διαδρομή που ξεκινά από τους άθαφτους Κρητικούς που σκοτώθηκαν στην Αλβανία το 1940 και φτάνει μέχρι το γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο του Μάλεμε.
Και από το πωλητήριο του ΤΑΙΠΕΔ σε εκείνο το νευραλγικό σημείο για τη μάχη της Κρήτης, μέχρι τις προσπάθειες να ξαναγραφτεί το παρελθόν και να παραγραφεί το κατοχικό δάνειο και οι πολεμικές αποζημιώσεις. 
 
Ο υπεύθυνος του Μουσείου του Αλή Πασά στο νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων, Φώτης Ραπακούσης, αφηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία για τους πεσόντες στα βουνά της Αλβανίας -ανάμεσα στους οποίους και πολλοί Κρητικοί- κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, αλλά και το Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Το «πολίτεςTV» ταξιδεύει από τα Ιωάννινα μέχρι το στρατιωτικό γερμανικό νεκροταφείο της Κρήτης, αναζητώντας την τύχη που επιφυλάσσει κάθε λαός στους «ήρωές» του.
 
Κατά τη διαδρομή αυτή αναπόφευκτη είναι η σύγκριση με τα ΝΑΙ που ειπώθηκαν απανωτά τα τελευταία χρόνια. Τα αναζητούμε από το αεροδρόμιο του Μάλεμε μέχρι την πρώην αμερικανική Βάση στις Γούρνες, και από το Κάβο σίδερο μέχρι τα βουνά της Κρήτης που γεμίζουν με ανεμογεννήτριες. 
 
Ίσως στο τέλος να βγαίνουν και μερικά συμπεράσματα για τις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στην εξέδρα των επισήμων. Τις αντιδράσεις όλων εκείνων που «χαλάνε τις παρελάσεις των παιδιών μας...»
 
Δείτε επίσης: 
 
 
Μια ενθουσιώδης και πρωτότυπη περιγραφή της ελληνικής επανάστασης απο τον Φώτη Ραπακούση: 
 

 


Δημοσίευση: 20-10-2014
Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης Μουσική σήματος: Δημήτρης Σφακιανάκης
Ενσωματώση video
(αντιγράψτε τον κώδικα)

Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ