1560 προβολές | φώτα
Επισκοπή: Τα αγάλματα δίπλα στους αγίους
Οι γυναίκες της Επισκοπής Πεδιάδος έφεραν τα αγάλματα της Ακρόπολης μέσα στον ιερό ναό του χωριού τους, οργανώνοντας μια εικονική περιήγηση για τους κατοίκους που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην Αθήνα και να επισκεφθούν το μουσείο.

Τα εκθέματα του Μουσείου της Ακρόπολης παρουσίασε ο διευθυντής του Δημήτρης Παντερμαλής σε μία εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Επισκοπής “Η Εργάνη” σε συνεργασία με τον Δήμο Χερσονήσου και την "Αναπτυξιακή Ηρακλείου".


Ο κ. Παντερμαλής παρουσίασε όλα τα στάδια της κατασκευής του Μουσείου της Ακρόπολης και ταξίδεψε τους κατοίκους της Επισκοπής στις αίθουσες και τα εκθέματά του. Δήλωσε πως ήταν η πρώτη φορά που το Μουσείο μπήκε σε λειτουργούντα ναό και μίλησε με τις γυναίκες για την Αθηνά Εργάνη, η οποία έχει δώσει το όνομά της και στον ίδιο το σύλλογό τους.

Η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών, Σεβαστή Μακρογιαννάκη, μιλά για το δέσιμο των κατοίκων με την εκκλησία τους και για έναν πολύ φυσικό συνδυασμό των εικόνων του αρχαίου κόσμου με τους αγίους, οι οποίοι παρακολουθούν όλες τις φάσεις της ζωής τους στο χωριό.

Ο ιερέας του χωριού, Παύλος Καλουτσάκης, δηλώνει πως ο ναός έχει μεγάλη ιστορία και αποτελεί επί αιώνες σημείο αναφοράς για την περιοχή, συνεπώς δε θα μπορούσε να αρνηθεί την παρουσίαση για το Μουσείο της Ακρόπολης.

Αυτή την περίοδο ο ναός του Αγίου Μηνά συντηρείται εξωτερικά ενώ είναι ορατά τα αρχαία ευρήματα στα θεμέλιά του, αλλά και τα σημάδια από τις γερμανικές βόμβες στο εσωτερικό και το εξωτερικό του. Οι κάτοικοι της Επισκοπής προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά όλα τα κομμάτια του παρελθόντος τους σε αυτό το χώρο.

Μπορεί κάποτε οι αρχαίοι ναοί και τα αγάλματα να καταστρέφονταν για να μπει στη θέση τους ο καινούριος θεός, εδώ όμως, σε μια γωνιά της Κρήτης και με πρωτοβουλία των ντόπιων γυναικών,έστω και για ένα βράδυ, συναντήθηκαν και συνομίλησαν όλοι οι θεοί.Δημοσίευση: 30-04-2013
Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης
Μουσική: Δημήτρης Σφακιανάκης
Παραγωγή: politestv.gr
Ενσωματώση video
(αντιγράψτε τον κώδικα)

Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ