351 προβολές
Ενέχυρο στον Σάλλα και η ΕΑΣΗ
Με φαινομενικούς πανηγυρισμούς αλλά σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα αποφασίστηκε η μετατροπή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη (ΑΕΣ). Μία από τις πάλαι ποτέ μεγαλύτερες αγροτικές ενώσεις όλης της χώρας, τόσο σε μέλη όσο και σε παραγωγικές δυνατότητες αναγκάστηκε να υπαχθεί στον περιβόητο νόμο Σκανδαλίδη υπό το βάρος της κακοδιαχείρισης, των πολιτικών παρεμβάσεων και της αγροτοσυνδικαλιστικής διαφθοράς που ευδοκίμησε στο χώρο των συνεταιρισμών με θύματα πάντα τους παραγωγούς αλλά και τους εργαζόμενους στις Ενώσεις.
Ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, η ΕΑΣΗ, υπό το βάρος σκανδάλων της προηγούμενης περιόδου, υποθέσεων πλαστών τιμολογίων και κακοδιαχείρισης σύρθηκε σε «επιτήρηση» από τον ιδιωτικό τομέα τόσο μέσω του δανεισμού από την Τράπεζα Πειραιώς όσο και μέσω της «αξιολόγησης» των υπαλλήλων της από την… ICAP, που οδήγησε σε απολύσεις 100 υπαλλήλων. 
 
Με αυτά τα δεδομένα, με το κλείσιμο των super market που διέθετε αλλά και με νεκρούς εργάτες στην πλάτη της, από την έλλειψη κανόνων ασφαλείας και ελέγχων στις εγκαταστάσεις της, η ΕΑΣΗ οδηγήθηκε πλήρως απαξιωμένη στη μετατροπή της σε ΑΕΣ και στο εξής θα υπάγεται στον εμπορικό νόμο περί ανώνυμων εταιρειών. Η Γενική Συνέλευση που έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση συνέπεσε με την ημέρα της κηδείας ενός από τους τρεις εργάτες που τραυματίστηκαν στο οινοποιείο της Ένωσης, λίγους μήνες μετά το δυστύχημα με κλάρκ στο εμφιαλωτήριό της, το οποίο επίσης στέρησε τη ζωή σε έναν εργάτη. 
 
Σε πανηγυρικές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης τόνισε πως η Ένωση μπαίνει σε «νέα εποχή» ενώ ως απάντηση στις επικρίσεις ανέφερε πως στο καταστατικό έχει μπει ο όρος ότι μέτοχοι της νέας εταιρίας είναι οι πρωτοβάθμιοι αγροτικοί συνεταιρισμοί και κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να αγοράσει μετοχές. Ωστόσο, κανένας δεν απάντησε ποτέ πειστικα΄γαι τους συνεταιρισμούς - σφραγίδες που φαίνονται ως μέτοχοι και γαι την τύχη τους στο μέλλον. 
 
Ανακοίνωση κατά της μετατροπής σε ανώνυμη εταιρία εξέδωσε η ΠΑΣΥ Ηρακλείου μιλώντας για προσπάθεια διείσδυσης του μεγάλου κεφαλαίου στους Συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις, τονίζοντας ειδικά για την ΕΑΣΗ «τον πρόσφατο δανεισμό της από την Τράπεζα Πειραιώς με την Τράπεζα να έχει βάλει χέρι στα ακίνητα της Ένωσης, στα αγροτικά προϊόντα μέσω συμβολαίων που θα υπογράφονται με διαμεσολαβητή την Τράπεζα καθώς και στο προσωπικό με αποτέλεσμα τη μείωσή του».
 
Ενέχυρο ο αγροτικός τομέας
 
Η είσοδος πάντως της Τράπεζας Πειραιώς στον αγροτικό τομέα γίνεται με κάθε τρόπο το τελευταίο διάστημα. Από το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, που ενεχυρίασε στον Μιχάλη Σάλλα τις εκτάσεις και την παραγωγή των αγροτών, μέχρι τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας αλλά και με τον απευθείας δανεισμό ενώσεων (όπως στην περίπτωση της ΕΑΣΗ) η Τράπεζα Πειραιώς «δένει» όλο και πιο στενά τον αγροτικό τομέα της χώρας. Ειδικά για την Ένωση του Ηρακλείου ο συνολικός δανεισμός των 73 εκατομμυρίων από την Πειραιώς έχει φέρει στην Κρήτη και ομάδα οικονομολόγων της Τράπεζας, υποτίθεται για να σχεδιάσουν το master plan για την επόμενη περίοδο, αλλά στην ουσία για να κάνουν απόλυτο... κουμάντο στην Ένωση. Χαρακτηριστική τέλος της εξάρτησης από την Πειραιώς είναι και η πρόσφατη υποχρεωτική εξουσιοδότηση που αναγκάστηκαν να δώσουν οι αγρότες - μέλη της Ένωσης στην εταιρία GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε. (που ελέγχεται από την Πειραιώς) για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2014. 
 
Αντίβαρο στις εξελίξεις αυτές αποτελούν μεμονωμένες προσπάθειες μικρών συνεταιρισμών στην ενδοχώρα του Ηρακλείου να αποκτήσουν αυτόνομη δράση, μένοντας πλέον εκτός της Ένωσης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συνεταιρισμών της Επισκοπής που αποφάσισαν και κατάφεραν να συμμετέχουν αυτόνομα στον διαγωνισμό πιστοποίησης για το ΟΣΔΕ 2014 – 2020, δίνοντας πολύ καλύτερες τιμές στους παραγωγούς και χωρίς να βάζουν χέρι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, όπως συμβαίνει με όσους είναι στη Ένωση. 
 
Πηγή: Εφημερίδα Δρόμος


Δημοσίευση: 13-09-2014
Συντάκτης: Μάριος Διονέλλης

Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ