101 προβολές
Βρακοφόροι κόλακες
Θα έχετε ακούσει πολλά για τη λεβεντιά της Κρήτης, για τους περήφανους και αδούλωτους Κρητικούς, που δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους, που την τιμή και την περηφάνια τους την έχουν υπέρτατη αξία. Εν πολλοίς όλα αυτά είναι σωστά. Και κατά βάση καταγράφονται με θετικό πρόσημο στη συλλογική μνήμη του νησιού. Όσο κι αν έχει θολώσει η αληθινή λεβεντιά από τα καπετανιλίκια και τους μαυροφορεμένους μπράβους, που κι αυτοί ενδημούν εδώ κάτω.
Και για την ομορφιά της μαντινάδας πολλά θα έχετε ακούσει και για τα στοιχεία εκείνα του κρητικού πολιτισμού που τον κάνουν ξεχωριστό. Κι εδώ όμως υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Μετά τα σαλιαρίσματα του σκηνοθέτη Σμαραγδή προς τον Σαμαρά για να πάρει μια επιδότηση, ήρθε κι άλλο κρούσμα με τα κάλαντα του Συλλόγου Βρακοφόρων στο Μέγαρο Μαξίμου. 
 
Οι μαντιναδολόγοι της Κρήτης βγάζουν αριστουργήματα αλλά υπάρχουν κι άλλοι, που κάνουν μόνο δημόσιες σχέσεις. Και φέτος βγάλανε κάτι σαν κι αυτό: «Αν είχε Αντώνη Σαμαρά νωρίτερα η χώρα, δεν θα ΄χε το κατάντημα που είχε μέχρι τώρα. Από την Κρήτη ήρθαμε δύο λόγια να σας πούμε, μαζί με σας, πρωθυπουργέ, κι εμείς καρδιοχτυπούμε. Πετύχατε η χώρα μας ορθή να παραμείνει στη διεθνή τη λαίλαπα, στης κρίσης το καμίνι».
 
Μην ανησυχήσετε, δεν έχασε ξαφνικά η Κρήτη τα λογικά της. Κι εδώ επιχορηγήσεις παίζουν προς τον Σύλλογο και εδώ η κολακεία είναι το μέσο για περισσότερο χρήμα.
 
Σε κείμενό του αυτές τις μέρες ο συνάδελφος Αλέκος Ανδρικάκης, που θυμάται πιο πολλά από τα παλιά του νησιού, θυμάται και όσα έλεγε κάποτε στον Μητσοτάκη, ο ίδιος πρόεδρος, του ίδιου Συλλόγου, όταν ο Σαμαράς έριχνε την κυβέρνηση: «Έτσι, τα φέραν οι καιροί κι οι βουλισμένοι χρόνοι, να κελαηδεί ο κόρακας και να σιωπά τ” αηδόνι…»
 
Να μην ανησυχήσετε. Θλιβερές παραφωνίες είναι. Υπάρχουν δυστυχώς κι αυτοί, σε ένα νησί που όμως συνεχίζει να βγάζει λεβέντες με μπέσα και κοριτσόπουλα που το λέει η καρδούλα τους.
 
Καλή χρονιά.
Πηγή: Εφημερίδα Δρόμος


Δημοσίευση: 05-01-2014
Συντάκτης: Μάριος Διονέλλης

Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ