154 προβολές
«Οδύσσεια» για 139 ψυχές στην Κρήτη
Υπό κράτηση στην Ιεράπετρα βρίσκονται οι 139 μετανάστες από το Αφγανιστάν και τη Συρία που κινδύνεψαν να πνιγούν στα νότια της Κρήτης όταν το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Τα ξημερώματα της Τρίτης το 20 μέτρων ιστιοφόρο παρουσίασε εισροή υδάτων ενώ έπλεε 30 μίλια νοτιοδυτικά του Κουφονησίου Κρήτης και έμεινε ακυβέρνητο. Σε βοήθεια έσπευσαν δύο παραπλέοντα εμπορικά πλοία καθώς και ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος και ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.
Συνολικά στο ιστιοφόρο επέβαιναν 77άνδρες, 24 γυναίκες και 38 παιδιά τους οποίους περισυνέλεξε το ένα από τα δύο εμπορικά πλοία, σημαίας Λιβερίας και κατόπιν συνεννόησης με τις ελληνικές αρχές τους αποβίβασε στην Ιεράπετρα. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους, ενώ μόνο κάποιοι από αυτούς παρουσιάζουν συμπτώματα αφυδάτωσης και τις συνήθεις επιπτώσεις από την μακρά παραμονή στη θάλασσα. Σοβαρότερη κρίνεται η κατάσταση μίας γυναίκας από το Αφγανιστάν η οποία έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού και επί τέσσερις μήνες δεν έχει πάρει τα φάρμακά της. Όπως δηλώνει στην «Εφ.Συν» ο συντονιστής του Ερυθρού Σταυρού στην Ιεράπετρα χειρουργός Ανδρέας Μαμαντόπουλος κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στο νοσοκομείο για ενδελεχείς εξετάσεις, χωρίς ωστόσο να διατρέχει κίνδυνο η ζωή της. 
 
Βίντεο από την αποβίβαση των μεταναστών στην Ιεράπετρα: 

 
Οι υπόλοιποι μετανάστες κρατούνται στο κλειστό γυμναστήριο του Λυκείου της Ιεράπετρας, το οποίο διαμορφώθηκε στοιχειωδώς με ευθύνη του Δήμου και του ερυθρού Σταυρού ενώ σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Σήφης Αναστασάκης ζήτησε την  έγκαιρη και ουσιαστική παρέμβαση των κρατικών υπηρεσιών καθώς ο δήμος δεν έχει το περιθώριο μακρόχρονης «φιλοξενίας». Πάντως σημειώνεται πως οι μετανάστες βρίσκονται υπό κράτηση με το γυμναστήριο να φυλάσσεται από ένοπλους άνδρες της λιμενικής αστυνομίας και χωρίς να επιτρέπεται η είσοδος ή έξοδος από τον χώρο. 
 
Μεταξύ των μεταναστών πιθανότατα βρίσκεται και ο διακινητής τους ο οποίος μέχρι το βράδυ της Τρίτης δεν είχε ταυτοποιηθεί ενώ σχετική έρευνα διεξάγει το λιμενικό. Στο λιμάνι της Ιεράπετρας βρίσκεται και το ιστιοφόρο το οποίο ρυμουλκήθηκε μισοβυθισμένο από το εμπορικό πλοίο που μετέφερε και τους μετανάστες. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους στην Κρήτη οι μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση ασύλου καθώς προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, διαδικασία όμως που πρέπει να γίνει στην Αθήνα καθώς δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί τα περιφερειακά τμήματα της νέας υπηρεσίας ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία της Ιεράπετρας επίκειται τις επόμενες ημέρες η μεταφορά των 139 μεταναστών στην Αθήνα. 
 
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών - 10/7/2013


Δημοσίευση: 10-07-2013
Συντάκτης: Μάριος Διονέλλης

Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ