197 προβολές
Πουλάνε και τη Μάχη της Κρήτης
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στην κοινωνία των Χανίων και σε όλη την Κρήτη η πρόθεση της κυβέρνησης να εκποιήσει το «φιλέτο» του ιστορικού αεροδρομίου του Μάλεμε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες. Η έκταση των περίπου 1.000 στρεμμάτων στο βόρειο παράλιο μέτωπο του Δήμου Πλατανιά σηματοδοτεί μία από τις ιστορικότερες σελίδες του νησιού, καθώς κατά κύριο λόγο εκεί διαδραματίστηκε η Μάχη της Κρήτης το 1941 μετά την πτώση χιλιάδων αλεξιπτωτιστών από τα γερμανικά αεροπλάνα.
Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης τονίζει πως είναι ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην παραχωρηθεί ο συγκεκριμένος χώρος. «Ζητάμε να γίνει σεβαστό το εγκεκριμένο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) που προβλέπει κοινωφελείς, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές. Στα δυόμισι χρόνια που είμαι δήμαρχος έχουν αλλάξει πέντε υπουργοί Άμυνας. Από όλους ζητήσαμε την παραχώρηση του χώρου στον Δήμο και μέχρι σήμερα μας αγνοούν. Στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης περνούν όλοι από δω εκφωνώντας λόγους για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και σήμερα ετοιμάζονται να την ξεπουλήσουν».
 
«Δε θα στείλουμε στοιχεία»
 
Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν μετά από έγγραφο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου που έφτασε στον Δήμο Πλατανιά ζητώντας την «παροχή στοιχείων και εγγράφων στο Νομικό και Τεχνικό Σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αναφορικά με το αεροδρόμιο του Μάλεμε». Με ομόφωνη απόφαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά αρνείται την παραχώρηση στοιχείων, ενώ για το θέμα χθες ο δήμαρχος ενημέρωσε την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και το συλλογικό όργανο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων του νησιού. 
 
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έχει βάλει και άλλα «φιλέτα» της Κρήτης στο στόχαστρο με κυριότερο αυτό της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες, ανατολικά του Ηρακλείου, έκτασης 738 στρεμμάτων, παραβλέποντας και πάλι το εγκεκριμένο τοπικό ΣΧΟΟΑΠ.     
 
 
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών - 28/6/2013


Δημοσίευση: 29-06-2013
Συντάκτης: Μάριος Διονέλλης

Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ