266 προβολές
Καφετέριες εναντίον Βικελαίας
Σε μερική αναδίπλωση από το σχέδιο δημιουργίας καταστημάτων εστίασης στη Βικελαία Βιβλιοθήκη προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου ανακοινώνοντας τη δημιουργία μόνο… δύο χώρων προς εμπορική εκμετάλλευση. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη εγγράφου για την παραχώρηση του ισογείου και του ημιώροφου σε ιδιώτες ο Δήμος πήρε επίσημα θέση για το ποιοι και πόσοι χώροι θα διατεθούν σε άλλες χρήσεις, πέραν της στέγασης της βιβλιοθήκης.
Με δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρης Σπυριδάκης ξεκαθάρισε πως από τα συνολικά 3.862 τετραγωνικά δομημένου χώρου του νέου κτηρίου θα διατεθούν 200 τετραγωνικά (120+80) στο ισόγειο και στον ημιώροφο για τη δημιουργία «Art Café» καθώς και ένα μικρότερο αναψυκτήριο στο αίθριο του τρίτου ορόφου. Ο αντιδήμαρχος χαρακτήρισε επαρκές το εμβαδόν των χώρων που απομένει για τη στέγαση της βιβλιοθήκης, ενώ διέψευσε τις φήμες για δημιουργία εστιατορίων, καθώς η επίμαχη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μιλά για «πολυχώρους εστίασης, με επίκεντρο τα κρητικά προϊόντα και την κρητική κουζίνα».
«Θα υπάρχει ειδικό τμήμα με διαφημιστικό και προωθητικό υλικό για τα κρητικά προϊόντα και τίποτα περισσότερο» είπε ο αντιδήμαρχος. 
 
Ο κ. Σπυριδάκης απέφυγε να απαντήσει για τον τρόπο λειτουργίας των δύο καταστημάτων, αν δηλαδή θα τα λειτουργεί η ίδια η Βικελαία ή αν θα εκμισθωθούν σε ιδιώτες, παραπέμποντας σε μελλοντικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Από την πλευρά της κίνησης «Πολίτες για τη Βικελαία» εκφράζεται μερική ικανοποίηση για την αναδίπλωση του δήμου, με αρκετές όμως επιφυλάξεις ως προς την αναγκαιότητα και αυτών των δύο καταστημάτων, ενώ προκρίνεται η λύση του «φιλολογικού καφενείου» που είχε οραματιστεί ο αείμνηστος έφορος της Βικελαίας Νίκος Γιανναδάκης, με χρήση από την ίδια τη βιβλιοθήκη και όχι από ιδιώτη με σκοπό την αποκόμιση κέρδους.  
 
Στις χθεσινές του εξηγήσεις ο κ. Σπυριδάκης δε διέψευσε τις δηλώσεις του δημάρχου Γιάννη Κουράκη για τη διοργάνωση «δεξιώσεων» στο αίθριο του τρίτου ορόφου της Βικελαίας (εκεί που θα βρίσκεται το μικρό αναψυκτήριο) ενώ δεσμεύτηκε να παρουσιάσει την αρχιτεκτονική μελέτη του κτηρίου, καθώς όπως είπε δε γνωρίζει ποιος αρχιτέκτονας την υπογράφει και αν πραγματοποιήθηκε με διαγωνισμό ή με απευθείας ανάθεση. 
 
-----------
 
(Εφ.Συν 27/06/13)
Χαρίζουν τη μισή Βικελαία στις καφετέριες 
Επίσημο έγγραφο επιβεβαιώνει τις φήμες για τα σχέδια του Δήμου Ηρακλείου 
 
Στον κόσμο των νυχτερινών καταστημάτων παραδίδεται και επισήμως το κτήριο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης μετά από χρόνια αναμονής για τη σημαντικότερη εστία γνώσης και πολιτισμού σε όλη την Κρήτη. Μέχρι πρότινος τα σχέδια του δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη για την παραχώρηση του ισογείου χώρου σε καταστήματα εστίασης ήταν γνωστά, αλλά μόνο προφορικά διατυπωμένα. Πριν λίγες ημέρες ήρθε στο φως έγγραφο του δήμου (με ημερομηνία Απριλίου) που αναφέρεται σαφώς στη δημιουργία καταστημάτων εστίασης σε δύο ορόφους του κτηρίου.
Η υπόθεση της Βικελαίας βιβλιοθήκης είχε προκαλέσει κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών στο Ηράκλειο πριν από δύο χρόνια μεσούσης της ανακατασκευής του κτηρίου «Αχτάρικα» στην κεντρική πλατεία των Λιονταριών. Περισσότερες από 6.000 υπογραφές είχαν συγκεντρωθεί σε ένα κείμενο που ζητούσε την πλήρη απόδοση του κτηρίου στο σκοπό για τον οποίο είχε δημιουργηθεί, δηλαδή στη στέγαση της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης της Κρήτης. 
Οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου κράτησαν περίπου 10 χρόνια και πριν λίγες εβδομάδες έφυγαν οι σκαλωσιές και αποκαλύφθηκε η εξωτερική του όψη, προκαλώντας ποικίλα σχόλια, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις ως προς την έλλειψη κάθε στοιχείου που να συνδέει την κατασκευή με το παρελθόν του κτηρίου και την πλούσια ιστορία του κέντρου της πόλης. Αξιοσημείωτο είναι πως η αρχιτεκτονική μελέτη είναι ανυπόγραφη και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό ποιο αρχιτεκτονικό γραφείο ανέλαβε τον σχεδιασμό του νέου κτηρίου. 
 
Μαγαζιά και με τη… βούλα
 
Στις 8 Απριλίου 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου έλαβε απόφαση υποβολής πρότασης για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Jessica, ύψους περίπου 1,5 εκατομ. ευρώ για την αρχιτεκτονική και ηλεκτρομηχανολογική αποκατάσταση των εσωτερικών χώρων του κτηρίου. Στην απόφαση αυτή, γίνεται για πρώτη φορά λόγος για «υποστηρικτικές χρήσεις». Συγκεκριμένα αναφέρεται πως «στο ισόγειο και τον ημιώροφο προβλέπεται να δημιουργηθούν καταστήματα και πολυχώροι εστίασης, πολιτισμού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα με επίκεντρο τα κρητικά προϊόντα και την κρητική κουζίνα».
 
«Επιβεβαιώνεται αυτό που φοβόμασταν» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Τσαγκαράκης, μέλος της κίνησης «Πολίτες για τη Βικελαία» και συμπληρώνει: «Με δεδομένο ότι και το υπόγειο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επειδή υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα, γίνεται σαφές ότι το μισό κτήριο δε θα χρησιμοποιηθεί ως βιβλιοθήκη. Οι δυόμισι όροφοι που απομένουν δεν επαρκούν ούτε κατ’ ελάχιστο για τη στέγαση του πολύτιμου αρχείου της βιβλιοθήκης. Δεν είναι επαρκές επιχείρημα τα ανταποδοτικά τέλη από τα καταστήματα. Στην ουσία ο δήμαρχος μας λέει ότι για να λειτουργήσει η βιβλιοθήκη πρέπει να παραχωρήσει τη μισή από αυτή».
 
Για «υποκλοπή» της υπογραφής της παράταξής του στη συγκεκριμένη απόφαση κάνει λόγο ο επικεφαλής της παράταξης "Ανθρώπινη Πόλη" Κωστής Καμπιτάκης (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος τονίζει πως η ψηφοφορία για το συγκεκριμένο θέμα έγινε… τηλεφωνικά και ποτέ δε συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Την απόφαση είχαν καταψηφίσει (έστω και τηλεφωνικά) οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ). Μετά την αποκάλυψη του εγγράφου το θέμα εισήχθη εκτάκτως από την αντιπολίτευση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (στις 21/6) όπου ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του Σώματος αρνήθηκαν προκλητικά να δώσουν τον λόγο στους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί για να εκφράσουν την αντίθεσή τους. 
 
Ιστορία μαζί με… ταβέρνες
 
Η Βικελαία διαθέτει 25.000 βιβλία, 500 τίτλους περιοδικών, 300.000 εφημερίδες, εκατομμύρια χειρόγραφα, φωτογραφίες, γκραβούρες, πίνακες ζωγραφικής, παλαίτυπα από το 15 αιώνα, 1.650 ώρες οπτικοακουστικού υλικού, καθώς και 50 επιμέρους βιβλιοθήκες. Εκτός από τη συλλογή του μεγάλου της δωρητή Δημητρίου Βικέλα περιλαμβάνει τη συλλογή του Γεωργίου και της Μάρως Σεφέρη, τα Αρχεία της «Δημογεροντίας Ηρακλείου», το Αρχείο του Δούκα της Κρήτης και των Νοταρίων του Χάνδακος, που αφορούν στην ιστορία της Κρήτης από το 1217 έως το 1669, τα αρχεία του ποιητή Γιώργου Σαραντάρη, του Γιώργου Ανεμογιάννη, της Έλλης Αλεξίου και του Μάρκου Αυγέρη και χιλιάδες άλλες πολύτιμες συλλογές και έγγραφα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το Τουρκικό Αρχείο Ηρακλείου με χειρόγραφους Κώδικες του Ιεροδικείου Ηρακλείου, που εκτείνονται σε χρονικό διάστημα 230 ετών. 
 
Εκτός από το πρακτικό πρόβλημα του χώρου, απορίας άξιο είναι πώς θα συγκατοικήσει στο ίδιο κτήριο όλος αυτός ο θησαυρός με τους ήχους των εστιατορίων και των μηχανών του καφέ, που ήδη κατακλύζουν την… καφεδούπολη του Ηρακλείου. 
 
 
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών - 28/6/2013


Δημοσίευση: 28-06-2013
Συντάκτης: Μάριος Διονέλλης

Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ