286 προβολές
Φτηνά καύσιμα και… σκάνδαλα στη Σούδα
Με κατά καιρούς ειδικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στις Βάσεις προμηθεύονται πετρέλαιο χωρίς να πληρώνουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, χωρίς δασμούς και χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας. Την ώρα που το κόστος των καυσίμων καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος στον οικογενειακό προϋπολογισμό, η προνομιακή μεταχείριση των αμερικανικών δυνάμεων συνιστά τουλάχιστον πρόκληση.
Στα ίχνη κυκλώματος που αποκομίζει τεράστια κέρδη από την προμήθεια καυσίμων στην αμερικανική Βάση της Σούδας βρίσκεται το ΣΔΟΕ. Η απάτη αφορά την έξοδο μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων από τη Βάση προς την ελληνική αγορά με τεράστια παράνομα κέρδη, λόγω της σκανδαλώδους διαφοράς στην τιμή λίτρου με την οποία προμηθεύονται τα καύσιμα οι Αμερικανοί. Αντιστοίχως μεγάλη είναι και η έκταση της φοροδιαφυγής και κατ’ επέκταση η ζημία για το Δημόσιο. 
 
Λιγότερο από 60 λεπτά… 
 
Με κατά καιρούς ειδικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στις Βάσεις προμηθεύονται πετρέλαιο χωρίς να πληρώνουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, χωρίς δασμούς και χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας. Την ώρα που το κόστος των καυσίμων καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος στον οικογενειακό προϋπολογισμό η προνομιακή μεταχείριση των αμερικανικών δυνάμεων συνιστά τουλάχιστον πρόκληση. 
 
Για του λόγου το αληθές η Εφ.Συν  δημοσιεύει τιμολόγιο πώλησης καυσίμων από τα Ελληνικά Πετρέλαια προς την αμερικανική βάση με τιμή λίτρου 0,58 ευρώ, την ώρα που οι Έλληνες καταναλωτές, ειδικά στην Κρήτη, πληρώνουν περισσότερα από 1,70 το λίτρο. Το συγκεκριμένο τιμολόγιο έχει κοπεί πριν από περίπου ένα χρόνο, κατά την περίοδο που η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, κάλπαζε κοντά στο 1,80 ευρώ. Εκδότης του συγκεκριμένου τιμολογίου είναι η εταιρία Hellenic Fuels, μέλος του ομίλου ΕΛΠΕ και πελάτης το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και ειδικότερα η DFA (Defence Finance and Accounting), η οικονομική υπηρεσία των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
 
Πηγή σκανδάλων η διαφορά της τιμής 
 
Όπως εξηγούν στην Εφ.Συν. παράγοντες της αγοράς καυσίμων, η σκανδαλώδης διαφορά της τιμής προσφέρει τεράστιο δέλεαρ για διενέργεια λαθρεμπορίου. Στις καταγγελίες που έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ αναφέρονται περιπτώσεις «εικονικής» πώλησης τεράστιων ποσοτήτων καυσίμων στη Βάση, τα οποία όμως ποτέ δεν κατέληξαν στις εγκαταστάσεις, τα οχήματα ή τις υποδομές των Αμερικανών. Αντίθετα φέρονται να διοχετεύθηκαν στην αγορά της Κρήτης και όλης της Ελλάδας, στις τρέχουσες τιμές λιανικής, δηλαδή με παράνομο κέρδος άνω του ενός ευρώ ανά λίτρο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Εφ.Συν στο κύκλωμα εμπλέκονται έμποροι καυσίμων, ιδιοκτήτες ιδιωτικών χώρων αποθήκευσης πετρελαιοειδών, αλλά και κρατικοί υπάλληλοι, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή ακόμα και στελεχών από την ίδια την αμερικανική Βάση.  Όπως επιβεβαιώνεται από την υπηρεσία του ΣΔΟΕ στο Ηράκλειο, η έρευνα διεξάγεται ήδη εδώ και έξι μήνες με τους ελέγχους να επεκτείνονται τόσο στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής Βάσης αλλά και στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Καυσίμων του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα. Για το ίδιο θέμα βρίσκεται σε ισχύ και η εντολή δικαστικής έρευνας που διέταξε τον περασμένο Μάρτιο ο (τέως πλέον) οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.
 
Για την ύπαρξη εκατοντάδων μικρών και μεγάλων ιδιωτικών, ημι-νόμιμων χώρων και δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων κάνει λόγο στην Εφ. Συν ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Χανίων, Βαγγέλης Κώτσος. «Σε λίγο καιρό θα είναι περισσότεροι οι χώροι αυτού του είδους, που λειτουργούν χωρίς έλεγχο και κυρίως χωρίς την υποχρέωση εγκατάστασης του συστήματος ελέγχου εισροών – εκροών. Το σύστημα πρέπει να εγκατασταθεί σε όλους από τα πρατήρια και τις ιδιωτικές δεξαμενές μέχρι και τις δεξαμενές της αμερικανικής Βάσης».  
 
«Κοινό μυστικό» 
 
H Εφ. Συν έθεσε υπόψιν του κ. Κώτσου το τιμολόγιο πώλησης καυσίμων με 0,58 ευρώ το λίτρο για το οποίο ο ίδιος δηλώνει πως δεν αποτελεί έκπληξη για την τοπική αγορά. «Είναι κοινό μυστικό ότι η Βάση παίρνει καύσιμα σε εξευτελιστικές τιμές. Την ώρα που οι πολίτες πληρώνουν από τους βαρύτερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην Ευρώπη, οι Αμερικανοί στη Σούδα απολαμβάνουν εξωφρενικά προνόμια. Είναι φυσικό να μπουν κάποιοι στον πειρασμό, ενδεχομένως και μέλη του συλλόγου μας, και για αυτό ζητάμε να χυθεί άπλετο φως στην όλη υπόθεση». 
 
«Πολιτική υποτέλειας»
 
Με αφορμή τον έλεγχο του ΣΔΟΕ ο πρόεδρος των βενζινοπωλών στα Χανιά κάνει λόγο για ακόμα μία διάσταση της υποτέλειας που δείχνει η χώρα έναντι των Αμερικανών. «Τα Χανιά έχουν μόνο να χάσουν από την ύπαρξη της Βάσης. Ο κόλπος της Σούδας έχει μετατραπεί σε στρατιωτικοποιημένη ζώνη την ώρα που θα μπορούσε να είναι γεμάτος από κρουαζιερόπλοια. Αντί αυτού το κράτος παρέχει σκανδαλώδη φορολογικά προνόμια εισπράττοντας ένα υποτυπώδες ενοίκιο…»
 
 
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών - 12/6/2013


Δημοσίευση: 16-06-2013
Συντάκτης: Μάριος Διονέλλης

Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ